KLIPHUIS
BLOEMEN
In samenwerking met de natuur
Een ander assortiment  biologisch geteelde snijbloemen
             
Waarom nou biologisch ?
1. vanwege het behoud van hun bloemige/kruidige geuren ?

2. vanwege de eetbare bloemen die leuk zijn als "toekruid" voor
    zo vele gerechten ?

3. Omdat ook ouderwetse veldbloemen weer verkrijgbaar zijn ?

4. doordat ze in hun natuurlijke seizoen geoogst worden ?

5. omdat er geen chemische (kunst)mest gebruikt wordt ?

6. omdat er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden ?

7. Of misschien gewoon voor het behoud van een schoon milieu ?
Veel van onze bloemen zijn geurig vanwege de etherische oliën in hun (bloem)bladeren. Enkele voorbeelden zijn:

Nederlandse naam       Type geur          Latijnse naam      Bloemkleur
_________________________________________________________

Duizendblad                  kruidig               Achillea filip.         geel
Dropplant                    drop/munt            Agastache         paarsblauw
Venkel                            anijs                 Foeniculum          geel
Kruizemunt                    munt               Mentha spicata   lichtblauw
_________________________________________________________
Bekende bloemen die wij eten zijn:
  bloemkool       (de bloem)
  broccoli           (de bloem)
  kapertjes        (de bloemknoppen)
  saffraan          (de bloem stempels)
  kruidnagel      (dat is een bloemknop)
Dit aantal is maar zeer weinig vergeleken met wat er allemaal eetbaar is in de bloemen wereld. Misschien kent U al de goudsbloemblaadjes (Calendula), de komkommerplant (Borage), of de Oost Indische Kers (Tropaeolum)? Ze zijn lekker, gezond en kleurrijk wanneer U ze door Uw salades mengt! Toch zijn er véél meer eetbare bloemen bekend !

Ooit las ik: "Wanneer de mensen meer bloemen aten, zouden ze veel liever zijn". Wat een pracht idee!
Een deel van onze beplanting komt voort uit oorspronkelijk (oer) zaad, zoals de Korenbloem, Akelei, Judas Penning en nog veel meer. Een ander deel zijn hybriden, die zijn ontstaan door natuurlijke (spontaan) of menselijke kruisbestuiving. Velen daarvan bestaan al sinds 100 jaar of meer. Aan genetisch gemanipuleerde zaden doen we NIET mee. Dat wordt trouwens ook door het SKAL (EKO keur) niet toegestaan.
We bestellen biologisch zaad waar mogelijk, en gebruiken voor een groot deel zaad van eigen oogst. Er wordt geen zaad uit het wild geoogst.
Doordat wij in de buitenlucht en in de volle grond telen, groeien onze bloemen in hun natuurlijke ritme van het seizoen, waardoor ze ongedwongen kunnen groeien. Dit is te zien o.a. aan de sterke stelen en hun frisse uitstraling. Dat ze "vrij" mogen groeien, is ook te zien aan de vorm van de planten en bloemen. De ene is groter, kleiner of anders gevormd dan de ander. Iedere steel is uniek anders, en dat geeft ze ook hun natuurlijke charme.
WISSELTEELT         Onze tuin is ingedeeld in 130 bedden van elk 20 vierkante meter. Hierdoor kunnen wij ruimschoots wisselteelt toepassen. Voordelen zijn o.a. minder bemesting. Wat de ene teelt afneemt én toevoegt aan de grond, is per teelt heel anders. Hiervan kan de volgende teelt profiteren. Zelfs "onkruid" in de bedden fungeert als bodem-bemester", zo vinden wij.
MEST/GIER            Alleen de "veelvraten", zoals Kalebassen, Klokjesbloem (Campanula), Damastbloem (Hesperis) enz. krijgen een toegift van koemest en extra (on)kruiden-gier.
Gier is een soort gezondheids thee vol vitaminen, mineralen enz. Deze sterkt de planten-groei, en helpt het voorkomen van ziekten. Wij maken deze gier van o.a. brandnetel, smeerwortel en mierikswortel (alle delen van deze planten), maar er zijn legio onkruiden die ook te gebruiken zijn !
KOMPOST/MULCH    In de winter laten we de planten afsterven op het land. Dit fungeert als een natuurlijk winterdek. Hierdoor kan het grondleven doorgaan met het afbreken en verteren van de plantenresten en het houdt het bodemleven gaande. De harde, nog onverteerde plantendelen - zoals steel of wortel - worden op de compost hoop gedeponeerd. Na ± een jaar is het onderste deel van de hoop heerlijk rul en kan het weer op nieuwe bedden worden gebruikt.
Gezonde planten worden niet snel zwak of ziek. Toch zien we veel klein leven in de tuin: bladluis, witte vlieg, mineer vlieg e.d. Gelukkig zijn hun belagers ook meestal aanwezig, dus valt het allemaal wel mee. Als een plant onder de luis staat (heel curieus is het vaak EEN plant), dan laten wij dat staan, en daar blijven de luizen dan ook. Totdat de kolonie te groot wordt. Dan krijgen de luizen vleugeltjes(!) en willen ze uitzwermen, of zich met de wind mee laten waaien naar elders. Op dat moment snijden we de stelen van de plant en doden de luizen door ze te vertrappen.

Ons grootste probleem blijft het onkruid tussen de sier planten. Dit verwijderen we mechanisch, d.w.z. handmatig wieden, schoffelen en frezen. Daar gaat veel tijd in zitten.
In 1998 hadden we een enorme slakken-plaag. Ze werden handmatig verwijderd en naar elders gebracht, een tijdrovend werk.
Rupsen hebben wij ook, vandaar het "gaatje in een blaadje", maar tot nu toe geen grote plaag gehad. Wel prachtige vlinders, maar of ze uit onze tuin kwamen moeten we nog leren!
Toch zijn we blij dat het er ook wemelt van de bijen, vlinders en allerlei soorten vliegjes, torretjes en andere insecten. Maar we hebben ook groter dierlijk bezoek: haas, fazant, muis, poes, ooievaar, valk en één keer zag ik een soort fret.
Zo genieten we van dit prachtige werk, terwijl we hopen dat het een kleine bijdrage is voor een schonere wereld, en dat geeft ons een extra blij gevoel !
Ferry en Nancy Kliphuis
Terbregselaan 82
3055 RH Rotterdam
010 - 4225372
Waarom zou je nou
BLOEMEN
biologisch telen?
1. Bloemige/kruidige geur
2. Eetbare bloemen
3. Ouderwetse veldbloemen
4. Natuurlijke seizoen
5. Geen chemische meststoffen
6. Geen chemische bestrijdingsmiddelen
7. Schoon milieu
Foto: De Wingerd.
Helianthus "Teddy Bear"
Het maken van een uitdruk-plaat (winterwerk)
bio@kliphuisbloemen.demon.nl
Wie zijn wij
Tips voor de vaas
Waar u onze bloemen kunt kopen
Laatste nieuws uit de kwekerij en links
Wie zijn wij
Home